a valóság azonban nem ilyen szép. A lila Nepál átszámolás nélkül készült és csak a száleldolgozás előtt próbáltam fel (ajándékba lesz, gondoltam minek, de nagyon is kellett volna). Hatalmas lett, viszont olyan szép, hogy még nem volt kedvem felbontani. Minél többet nézegetem, annál inkább úgy gondolom, megkötöm még egyszer, kell ez nekem! Visszahajtott pánttal és pomponnal mint ahogy JaTunde kötötte meg magának.
A padlizsán már Morbidone, erre íródott a minta, hibátlan is lett. Az ajánlottnál fél számmal kisebb tűt használtam (3.5-ös a pánthoz és 4.0-s a sapkatetőhöz), nem is értem, eddig azt hittem, szorosan kötök (az első kötéspróbám egy szita lett, akkor vettem vissza a tűméretből). A mintát csak ötször ismételtem (ezt már próbáltam) és 15 soros a pánt, így bőven elég volt egy gombóc. Cuppanós méret és zord időben simán befér az esőkabátom csuklyája alá.
A bordó lesz az ajándék, csak ki kell várni, meg a hozzá illő nyakmelegítőt is.
Varga Gabi Vienna sapka mintája a Nők Lapja 43-as számából.
2013. november 29.
2013. november 27.
Az esős és napos késő ősz
után lassan itt a tél. A kert már csak foltokban zöld, de ami van, az szép: a kapor, a petrezselyem, a sóska és a spenót még az első fagyokig szedhető. A sárgarépa, a cékla és a (főleg a zöldje miatt nevelt) zeller kiszedve, a fiatal fák törzse hálóval körbekerítve.
A cékla. A kép ne tévesszen meg senkit, ez bizony bébicékla. Sütőben sütve köret lesz belőle.
A petrezselyem talán soha nem volt ilyen szép, az összeboruló sorokat akár kaszálni is lehetne. Majd jövő nyáron, ha csak pár szál lesz itt-ott az ágyásban, ezt a képet fogom nézegetni...
De nézzük, mi marad.
A mák. Idén szépek a sorok, de tavaly ilyenkor kicsit nagyobb volt.
Az eperindák a sok esőtől szépen erőre kaptak, remélem, szép tavasz lesz és sok termés, évek óta nem főztem be epret.
A rebarbara levelei már elfeküdtek, az is kezd visszahúzódni. A sárga margaréta viszont még mindig nagyon jól bírja, pedig az éjjel gyenge fagy is volt.
A cékla. A kép ne tévesszen meg senkit, ez bizony bébicékla. Sütőben sütve köret lesz belőle.
A petrezselyem talán soha nem volt ilyen szép, az összeboruló sorokat akár kaszálni is lehetne. Majd jövő nyáron, ha csak pár szál lesz itt-ott az ágyásban, ezt a képet fogom nézegetni...
De nézzük, mi marad.
A mák. Idén szépek a sorok, de tavaly ilyenkor kicsit nagyobb volt.
Az eperindák a sok esőtől szépen erőre kaptak, remélem, szép tavasz lesz és sok termés, évek óta nem főztem be epret.
A rebarbara levelei már elfeküdtek, az is kezd visszahúzódni. A sárga margaréta viszont még mindig nagyon jól bírja, pedig az éjjel gyenge fagy is volt.
2013. november 20.
A kelt tészták terén mindig
lemaradásban vagyok. Hetente sütök egy kenyeret vagy tubicát, néha pogácsát, buktát, a többi meg valahogy elmarad. Pedig hogy szeretem ezeket a gyönyörű formákat! Legyezőkalács, rózsapogácsa, masni, koszorú. És micsoda nevek! Emsaimadas, gibassier, lussebullar, fantan.
Úgyhogy induljon a gasztrotúra 2. évada, mostantól minden hónapban kipróbálok egy újabb kelt tészta receptet, ami még ráadásul szép is. A képen a 0. hónap kakaós csigája, alatta pedig a linkgyűjtemény, ebből lehet választani. A későbbiekben ezt a listát bővítem, ha találok újabb receptet.
Édesek
Orosházi banánlevél (kakaós/fahéjas/vaníliás)
Lussebullar (svéd sáfrányos tészta Luca napra)
Gibassier (narancsos, ánizsos Provance-i péksütemény)
Dán briós (diós vagy mákos)
Citromos legyező
Almás táska
Ensaimadas (spanyol briós)
Estonian kringel (észt fahéjas koszorú)
Fahéjas fantan
Meggyes virágok
újak
Csudakalács (Nutellával)
Kígyórétes
Mákos buborék kalács
Mákos margaréta
Túrós papucs
Tobzoska (kevés mákkal)
Szüreti kalács
Fahéjas matyórózsa
Almás napsugár kalácska
Harmonika kalács
Habcsókos kalács
Badambura (azerbajdzsáni péksütemény mandulával)
Sósak
Hajtogatott tepertős falatok szilvalekvárral
Napraforgó (sonkás) (2014. július)
Sajtkrémes koszorú
Sajtos-baconos masni
Töltött-csavart tészta (szalonnás, sajtos) (2014. január 5.)
Kolbászos papucs
Napraforgó kenyér
Török rózsapogácsa
Császárzsemle
Spenótos ricottával töltött kenyér
újak
Sajtos kelt szívek Valentin napra (formázása itt látható) (2013. december 1.)
Hot dog, egy kis csavarással
Sajtos kifli
Kombe (juhtúrós-kolbászos vagy sonkás, lényegében bármivel jó, ami van otthon) (2014. február 10.)
Juhtúrós kalács
Tobozkalács
Zöldfűszeres virágok
Spenótos virág
Gyakran készítem
Tökmagos pogácsa
Kakaós kalács (feltekerve)
Bukta
Acma (puha török zsemle Graham lisztes változatban)
Fokhagymás csiga
Túrós batyu
Hajtovány
Úgyhogy induljon a gasztrotúra 2. évada, mostantól minden hónapban kipróbálok egy újabb kelt tészta receptet, ami még ráadásul szép is. A képen a 0. hónap kakaós csigája, alatta pedig a linkgyűjtemény, ebből lehet választani. A későbbiekben ezt a listát bővítem, ha találok újabb receptet.
Édesek
Orosházi banánlevél (kakaós/fahéjas/vaníliás)
Lussebullar (svéd sáfrányos tészta Luca napra)
Gibassier (narancsos, ánizsos Provance-i péksütemény)
Dán briós (diós vagy mákos)
Citromos legyező
Almás táska
Ensaimadas (spanyol briós)
Estonian kringel (észt fahéjas koszorú)
Fahéjas fantan
Meggyes virágok
újak
Csudakalács (Nutellával)
Kígyórétes
Mákos buborék kalács
Mákos margaréta
Túrós papucs
Tobzoska (kevés mákkal)
Szüreti kalács
Fahéjas matyórózsa
Almás napsugár kalácska
Harmonika kalács
Habcsókos kalács
Badambura (azerbajdzsáni péksütemény mandulával)
Sósak
Hajtogatott tepertős falatok szilvalekvárral
Napraforgó (sonkás) (2014. július)
Sajtkrémes koszorú
Sajtos-baconos masni
Töltött-csavart tészta (szalonnás, sajtos) (2014. január 5.)
Kolbászos papucs
Napraforgó kenyér
Török rózsapogácsa
Császárzsemle
Spenótos ricottával töltött kenyér
újak
Sajtos kelt szívek Valentin napra (formázása itt látható) (2013. december 1.)
Hot dog, egy kis csavarással
Sajtos kifli
Kombe (juhtúrós-kolbászos vagy sonkás, lényegében bármivel jó, ami van otthon) (2014. február 10.)
Juhtúrós kalács
Tobozkalács
Zöldfűszeres virágok
Spenótos virág
Gyakran készítem
Tökmagos pogácsa
Kakaós kalács (feltekerve)
Bukta
Acma (puha török zsemle Graham lisztes változatban)
Fokhagymás csiga
Túrós batyu
Hajtovány
2013. november 15.
A konyhában mostanában csak a jól ismert
receptek kerültek elő. Rakott krumpli, sóska, karfiolleves,
vadas, palacsinta és hasonlók. A nyár végén kiderült, rengeteg
dió maradt még, úgyhogy két almás pite között készült isler,
aranygaluska (ezzel a vaníliasodóval szeretem), málnás linzer és
zserbó is
Az egyetlen, amit újdonságként fel
tudok mutatni, az a mogyoróvajas keksz. Finom, de a kedvencek
között a régi verzió maradt.
Kell nekem a gasztrotúra, úgyhogy
hamarosan jön a 2. évad!
2013. november 12.
A kert téliesítése lassan befejeződik,
mostanra már csak a kevésbé kényes gumósok és
cserepes virágok maradtak.
A ma kiszedett dália és kannavirág
gumói leterített dobozokon száradnak pár napot. Nedvesen, sok
földdel nem lehet eltenni, mert a kórokozók meglepik és tavaszra
elrohad vagy megpenészedik a gumó.
A kála és a kardvirág gumói
pedig már leszáradva, dobozokba rakva várják a tavaszt.
A kiültetett enciánt felére vágtam
vissza (most úgy 1 m), hogy le lehessen vinni a pincébe. Vödörbe
ültetve várja a cserepes virágokkal együtt a tavaszt.
A levelesek gyönyörűek a kertben. A
salátánk tavasszal nem volt ilyen szép mint most (sőt, nem is
volt, mert a tél végén feldta), szedhető a sóska és a spenót,
a borsmustár egy őserdő és szép zsenge a kapor is.
Balra fent egy nagy tő sóska, alatta
két zeller, köztük egy kósza kakukkmák, alul két sor spenót,
kapor szórványban, fent a saláta katonás rendben és a maradék
két tő a torma (nagy, lyukacsos levél). Nagyításért kattints a képre.
Nagyanyám kedvence volt a szarkaláb,
az is hozott még egy szál virágot, és nagyon jól bírja a
kakukkmák is ezt a hűvös időt.
2013. november 8.
Ha van kedved paulie kardigánt kötni,
gyere, tarts velünk a facebookon! A pauliet kötünk csoportnak már több mint 40 tagja
van, és az első kardigánok hamarosan el is készülnek.
A minta fordítása most még csak a
csoporttagok számára elérhető, de tesztelés után felkerül a
minta ravelry oldalára is.
A csíkozás a vállrész után jön
simakötéssel, majd a végén a gomboláspánt és a nyakrész
kialakítása. Izgalmas projekt lesz!
2013. november 4.
Az elmúlt hetekben kevés időm
és
alig valami energiám volt, úgyhogy az Odettet kötögettem.
Még a két ujja, és kész az első pulóverem. Már most nagyon szeretem!
Nehéz
időkben tökéletes kikapcsolódásnak bizonyult, úgyhogy el is határoztam, ez után mindig lesz egy könnyű pulcsi a futó projektjeim között. Már most hosszú a listám, és az első háromnak bármikor nekifognék. Egyszerre.
A függőség kezdete...
2013. november 2.
Színesedik a természet!
A levelekből visszahúzódik a tápanyag a fás részekbe és lebomlanak a színanyagok. Gondoltátok volna, hogy ezért ez a színkavalkád?
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)